Alimentația bovinelor de lapte este foarte importantă pentru asigurarea unei producții constante și calitative pe parcursul întregului an.

<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:”Cambria Math”; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:204; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:204; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1073786111 1 0 415 0;} @font-face {font-family:Verdana; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:204; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1593833729 1073750107 16 0 415 0;} @font-face {font-family:Rubik; panose-1:0 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-alt:”Times New Roman”; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:auto; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:HU; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:2.0cm 42.5pt 2.0cm 3.0cm; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>


Alimentația bovinele de lapte este foarte importantă pentru asigurarea unei producții constante și calitative pe parcursul întregului an.

Asociația Obștească „ Asociația Fermierilor  – Producători de Lapte”  a  participat la o masă rotundă profesională organizată de „VITAFORT-COMBIFEED” S.R.L. cu specialiștii din Ungaria, miercuri 27 februarie 2019 cu tematica “ Hrana voluminoaselor și Reproducția la vaci mulgătoare” . Au fost prezenți specialiștii Helembai Jeno, Kern Laszlo și Orban Gyula.

Helembai Jeno a informat fermierii despre particularitățile producerii silozului în Ungaria. Curiozitatea  cea mai interesantă și metoda patentată de el de verificare a silozului după tasare în groapă este metoda testarii cu mîna, adică atingi silozul tasat cu mîna si intră pînă la jumate de unghie atunci silozul e conform, dacă se adîncește mai mult atunci nu e bun.

Kern Laszlo , veterinar.

A atenționat despre  factorii ce influențiază asupra involuției:

Nutriției bovinelor –  necesarul de elemente asa ca Beta-Karotin, szelen, calciu, Energia.

Igiena

Tehnologia întreținerii

Managementul

Reinoirea septelului

Nutriția  și anume în raționul vacilor mulgătoare chiar și celor ce se află în repausul mamar este  necesarul de a completa cu aditivi minerali pentru a asigura sanătatea animalelor.

Ideal în exploatații mari, animalele se grupează astfel incît  furajarea lor este diferită, iar  premixurile diferă în functie de starea fiziologică a animalelor. Premixurile  sunt aditivi furajeri imperativ  necesari pentru sănătatea animalului, se folosesc în cantități foarte mici și ajută la completarea nivelului de vitamine și minerale de care are nevoie animalul.

            Pentru viței :  conțin ingrediente de calitate superioară din industria laptelui, precum și surse de proteina ușor de digerat. Satisfac cerințele nutriționale pentru vițeii  în creștere, prin urmare să poată ajungă la maturitate cu o dezvoltare corporală optimă. Cu ajutorul premixurilor vițeii se vor dezvolta într-un ritm adecvat vîrstei.

            Pentru animalele aflate în stare de tranzit: premixurile conțin oligoelemente eficiente în formă organică, chelați de cupru și zinc, care au o absorție de 2 ori mai mare. Corespund nevoilor de furaje pentru vaci în perioada de tranzit, asigură o fătare mai ușoară, îmbunătățește vitalitatea tineretului începînd de la nou născut, previne retenția placentară, impedică torsiunea de abomas.

            Pentru vacile care au fătat:  conțin surse de zaharuri, atenuează starea de lipsă de energie, conțin drojdie vie și bicarbonatul de sodiu care ajută la menținerea lichidului ruminal in conditii bune, adausuri de metionină și niacină care  protejează împotriva cetozei, cresc activitatea microorganismelor din rumen și  amplifică  senteza microbiena.

Avantajele : Corespunde nevoilor de furaje pentru vaci în perioada de tranzit, asigură o fătare mai ușoară, îmbunătățește vitalitatea tineretului începînd de la nou născut, previne retenția placentară, impedică torsiunea de abomasm.

În urma acestei întrevederi fermierii și-au actualizat cunoștințele cu referire la implementarea premixurilor în raționul fermei, atît de necesar pentru o productivitate mai mare, impedimentul folosirii acestora îl constituie costul premixurilor. Speranța cea mare rămîne a fi implicarea statului, subvenționarea acestora.

Leave a Reply