A.O “Asociația Fermierilor- Producători de Lapte” cu suportul Unității Consolidate de Implementare a Programelor IFAD în Republica Moldova a organizat în perioada 25-29 iunie 2019 vizita de studiu în Olanda, orașul Zwolle. Beneficiarii acestei vizite au fost 12 membri ai grupurilor de producători de Lapte fiind însoțiți de reperezentantul Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, consultantul superior Budjeti Parascovia, reprezentantul Institutului Științifio-Practic de biotehnologii în zootehnie și medicină veterinară, șeful Laboratorului de Nutriție și Tehnologii Furajere Coșman Sergiu și desigur reprezentantul Unității Consolidate de Implementare a programelor IFAD în Republica Moldova, coordonator Dezvoltarea Lanțurilor Valorice, Sandu Ghenadie.
Scopul vizitei de studiu:
- Informarea membrilor grupurilor de producători despre metodele de amelioarare genetică printr-o cunoaștere mai amplă a bazei genetice de performanță din Olanda. Informarea cu privire la capacitățile productive a bovinelor care sunt însămînțate cu respectarea programului de amelioare genetică.
- Necesitatea implementării tehnologiilor moderne de management intern al fermei.
- Preluarea practicilor de bună creștere a animalelor, amenajarea fermei, metode de întreținere, calculul raționului și componentele acestuia bine definite în dependență de politica și scopul fermierului.
- Impresionarea fermierilor din Republica Moldova prin performanța genetică a vacilor olandeze, productivitatea acestora și frumusețea irezistibilă a vacuțelor prezentate la Nationale Rundvee Manifestatie 2019.
Desfășurarea vizitei de studiu
Vizita de studiu a început pe data de 25 iunie la ora 12:00, membrii grupului de producători au purces la drum din Aeroport Chișinău spre Amsterdam cu escala în Instambul, zborul a durat în jur 7 ore.
În zilele următoare fermierii au vizitat 6 ferme și renumita Expoziție NRM 2019.
Mts.Bijstra-Vernooij
Această fermă este administrată de întreaga familie, soții și în ajutor le vin de două ori pe săptămînă socrii. Dețin în jur de 200 de capete, toate bovinele sunt dirijate de către softul de management intern al fermei. Acest Soft dă posibilitatea fermierului să urmărească din telefon datele cu referire la bovină: linia genetică, starea sănătății, temperatura corpului, toate mișcările care au fost făcute( plasarea unui bandaj, vaccinarea, însămînțarea), indicile activității în dependenșă de mișcările ei, cantitatea de apă băută productivitatea bovinei și altele.
Această fermă deține 110 hectare din care își asigură furajele, în mare parte pun accent pe pășuni și oferă bovinei posibilitatea să pască 6 ore pe zi astfel statul pentru buna întreținere a bovinei subvenționeză fermierul cu 11 euro per tonă de lapte. Longevivitatea bovinei în acestă fermă ajunge pînă la 10 lactații.
Dairy Farm Van Bursteden – Van Der Veen
Această fermă a impresionat prin faptul că este administrată de soții și fiica de 19 ani care după ore e responsabilă de mulsoare. Aranjamentul fermei este bine definit pentru a simplifica munca, atrag atenție mare la comoditatea vițeilor și la hrana acestora, pe lîngă întreținerea standartă și alimentarea aceastora folosesc diverse jucării pentru a diversifica ziua vițeilor. Duc o evidență strictă a văcuțelor respectînd linia genetică și ameliorarea acestora astfel dețin 154 de văcuțe, păstrează doar vițeii buni testați genomic. Scorul final conform punctajului de ameliorare a vacuțelor este de 82,20 unul foarte bun, media grasimii la lapte de 4,17 % și 3,59 proteine.
Taurii folosiți pentru ameliorarea genetică: Atlantic, Final, Goli, Jotan Red, Shot Al, Bernini, Paramound, Titanium.
Dairy Farm Bremer
Această fermă este recent instituită în această localitate, este condusă de proprietar și 2 muncitori. Fermierul duce o politică de creștere intensivă, nu deține pășune astfel folosește în alimentație mai multe concetrate ridicînd la maxim productivitatea văcuței și grăsimea laptelui, grăsimea medie pe fermă fiind de 4,3. Longevitatea în acestă fermă este pînă la 4-5 lactații.
Această fermă a impresionat prin circuitul pe care îl folosește fermierul cu tehnologia de separare a apei din dejecții astfel masa uscată obținută din acest proces este folosită drept așternut pentru bovine, acest așternut este cel mai sănătos. La fel ca și ceilalți fermieri atrage o deosebită atenție geneticii, specificul văcuțelor lui este faptul că sunt înalte și cu parametri mari ai ugerului și corpului.
Dairy Farm Midwolder
O fermă cu tradiții în cea de 3 generații, este administrată de familia Van Erp au 4 copii care lucreză pe tractoare și dirijează întreaga activitate. Genetica în această fermă este pe prim plan. Au o producție de 190000kg de lapte pe an cu o grasime medie de 4,15 și 3,47 proteine. Dețin 170 de văcuțe fiice a taurilor: Paramound, Fidelity,Oman, Cricket,Iota, Rocky. Pentru ameliorare atrag atenție deosebită să fie puternice în picioare și la o productivitate mai mare. A impresionat prin numeroase premii obținute la performanțele genetice și aparatele automate de alimentare a vițeilor. În anul 2016 au obținut cu Mdwolder Jose 12 locul 3 în Olanda pentru performanțe.
Dairy Farm Nijhoff
Această fermă se află la a treia generație și se transmite din tată în fiu, la moment este administrată de către administrator și 3 lucrători. Cu strictețe respectă linia genetică a bovinelor, pentru reproducere folosește materialul seminal al celor mai buni tauri: Titanic, Rocky, Snowfever, Goldmar, Silver.
Media pe fermă a productivității este de 1,900,00 kg de lapte, grasimea 4,24 ți proteina 3,45. A impresionat prin văcuțe frumoase și un grajd nou construit dotat cu o pardoseală moale cu canale care permit dejecțiilor să pătrundă în canale și se închid pentru a nu elimina miros urît deasemnea și cu roboți de muls.
Nationale Rundvee Manifestatie
La această expoziție au fost prezentate produsele de top în domeniul zootehnic, tehnologiile moderne: roboți de muls, săli de muls, cele mai moderne softuri de management, prezentate cele mai frumoase văcuțe trecute prin amelioarea liniilor genetice. Culminarea acestei expoziții a fost parada celor mai frumoase și productive văcuțe fiice a celor mai buni tauri. Cele care au obținut cel mai înalt pontaj au fost premiate cu ordine de onoare.
Fermierii din Republica Moldova au fost profund impresionați de tehnologiile moderne folosite în Olanda, menționînd că pentru ei a fost foarte benefică această vizită și ia determinat să lucreze la următoarele momente în propriile ferme:
- Amenajarea teritoriului și a lucrului în fermă;
- Ameliorarea genetică a bovinelor prin folosirea softului de împerechere și procurarea materialului seminal de înaltă calitate;
- Sistema de ventilare;
- Sistema automată de alimentare a vițeilor;
- Testarea genomică a vițeilor pentru a depista starea acestuia și ulterioara productivitate;
- Softul de mangement intern pentru a depista cînd văcuța se află în călduri pentru a fi însămînțată;
- Softul de împerechere pentru a obține o generație mai productivă.
- V-or lucra cu vacile mai atent și cu mai multă dragoste;
- V-or include toată familia la administrarea fermei după exemplul olandez
Acest eveniment a fost organizat de către A.O ” Asociația Fermierilor – Producători de Lapte” în parteneriat cu CRV Genetics cu suportul financiar UCIP-IFAD .
e foarte bine si frumos ami place la nebunie animalele si antretinerea lor ,tare as vrea sa am asa o miniferma de 32de capete in crestere , de prasila pur si simplu am nevoie de ceva ajutor