SOLA Maquinaria Agricola S.L. – companie renumită pe piaţa românească în domeniul producţiei de semănători şi de maşini de împrăştiat amendamente – a fost prezentă la IndAgra împreună cu dealerul zonal Agromec Ştefăneşti.

În standul comun a fost remarcată semănătoarea mecanică de 4 metri lăţime şi cu simplu disc: „Semănătoarea se adresează în special fermierilor mici şi medii. Acest model a fost vândut foarte bine anul acesta şi avem un feedback pozitiv de la fermieri în legătură cu modul de lucru şi calitatea semănatului. Şi deja se vede calitatea în câmp la culturile răsărite”, ne-a declarat Marius Mitra, reprezentant Sola în România. Această maşină de semănat prezentată la IndAgra are mai multe puncte forte. Astfel, bazinul mare de 1200 litri poate fi folosit numai pentru seminţe sau combinat, pentru seminţe şi îngrăşăminte. De asemenea, reglajul adâncimii de lucru şi al presiunii se face centralizat şi nu pe fiecare element în parte, ceea ce permite pregătirea rapidă a semănătorii pentru lucru şi mai multă flexibilitate în a se adapta la condiţiile din câmp. „De la fermieri am primit feedback-ul că este foarte precisă, adică dacă se reglează la 2,1 kg norma de semănat, aceasta este respectată, ceea ce este foarte important pentru client. Iar faptul că păstrează foarte bine adâncimea de semănat este un factor important. Semănătorile Sola sunt recunoscute pentru construcţia lor solidă şi pentru fiabilitate, iar costurile de întreţinere sunt minime”, a adăugat Marius Mitra.
Opţional, la această semănătoare se pot adăuga mai multe elemente de lucru: grapă de prelucrare cu bară de nivelare, roţi de adâncime pentru fiecare element, monitor şi calculator cu sistem pentru cărări tehnologice, sistem de distribuţie microgranulare etc.
Semănătorile de precizie – pentru care compania spaniolă Sola este recunoscută – au fost şi ele bine reprezentate la IndAgra. În standul Sola a fost prezentată o semănătoare de precizie pe 8 rânduri, cu bazin mare de fertilizare, cu calculator şi cu lăţimea de transport de 3 m. „Semănătoarea lucrează deja în câmp, anul trecut şi anul acesta am vândut mai multe astfel de maşini. Se adaptează lucrărilor în fermele medii şi mari şi permite să lucrezi cu un tractor de 110-120 CP fără probleme, reducându-se puterea tractorului şi, bineînţeles, consumul de combustibil/ha”, a precizat Marius Mitra.
Am mai fost prezentate maşini Sola de împrăştiat amendamente, care pot fi dotate cu un calculator pentru controlul împrăştierii îngrăşămintelor: „Acestea au un raport foarte bun preţ/calitate, clienţii noştri sunt foarte mulţumiţi, iar diferenţele de preţ sunt de 20-30% faţă de concurenţă”, apreciază Marius Mitra.

Finanţare în condiţii avantajoase
Sola se află într-o perioadă de consolidare a poziţiei pe piaţa românească şi caută permanent să găsească cele mai bune condiţii pentru clienţi şi la costuri de finanţare reduse. „Am venit cu o campanie de finanţare împreună cu BNP Paribas, o campanie de succes, având drept condiţii de finanţare un avans de 10% şi prima rată în septembrie 2018. Oferim o finanţare de până la 4 ani, cu o dobândă – subvenţionată de către Sola – care la fermier ajunge să fie de până la 1,8%. Sunt condiţii avantajoase pentru fermierii care nu au posibilitatea să cumpere un utilaj cu banii cash”, ne asigură Marius Mitra.

Agromec Ştefăneşti – un partener deosebit
Pentru Agromec Ştefăneşti, 2017 a fost „un an bun, ca şi cel de anul trecut”, aşa după cum ne-a declarat Petrică Soare, administratorul firmei. „Eu mă înscriu ca cifră de afaceri în limitele de până acum, la fel şi ca număr de tractoare, număr de clienţi şi ca valoare. Am un număr constant de clienţi fideli. Noi suntem o firmă de nişă, pe lângă faptul că vindem tractoare, combine şi maşini agricole, comercializăm foarte bine şi piese de schimb pentru toată gama de maşini. Şi avem şi un sector, zic eu, destul de bun pe partea de reparaţii”, a continuat Petrică Soare.
Din 2016, producătorul spaniol de utilaje agricole SOLA Maquinaria Agricola S.L. a ales să lucreze cu dealeri zonali pe pieţele din România, Republica Moldova şi Ungaria. Şi această abordare a dat rezultate, după cum apreciază Marius Mitra: „Colaborarea pe care o avem cu Agromec Ştefăneşti se dovedeşte fructuoasă şi s-au implicat foarte mult în a promova brandul Sola. Agromec Ştefăneşti este recunoscut pentru departamentul de service foarte bun, precum şi cu cel de vânzări”.
Şi Petrică Soare consideră colaborarea cu Sola ca fiind deosebită: „Am început din plin de anul trecut. Sunt utilaje fiabile, bine percepute de către fermieri, că până la urmă acolo trebuie să fie bune. Colaborăm bine şi din punct de vedere financiar, şi din punct de vedere al preţurilor, iar utilajele Sola răspund calitativ cerinţelor tehnice ale fermierilor. Avem un sistem de finanţare, şi de la ei către noi, şi de la noi mai departe către fermieri, care este destul de flexibil. Am găsit oportunităţi şi cu IFN-urile, mă refer la dobândă şi avansuri”.
Alături de Sola, Agromec Ştefăneşti comercializează o gamă largă de maşini şi utilaje agricole aparţinând mai multor branduri cunoscute, cele mai importante fiind Maschio Gaspardo, Pastò (Italia) şi tractoarele Same. „Lucrăm de 20 de ani cu Maschio Gaspardo, colaborăm foarte bine şi pentru că au o gamă completă de maşini. Pentru aceasta suntem apreciaţi şi de către fermieri, practic prin Maschio Gaspardo le oferim toată gama de maşini. Suntem unul dintre primii dealeri din ţară ai Maschio Gaspardo, cu o cifră de afaceri de circa 1,5 milioane euro/an”, a spus Petrică Soare.
O bună promovare s-a făcut tractoarelor Same de 100-110 CP. „Fiecare fermier are nevoie de un astfel de tractor în curte. Este un utilaj care poate fi folosit la toate lucrările adiacente lucrărilor mari şi grele. De asemenea, este binecunoscut şi apreciat de insitituţiile publice, toate primăriile au nevoie de un astfel de tractor în comună”, susţine Petrică Soare.
Combinatorul de la Pastò (Italia) este, de asemenea, promovat cu succes de către Agromec Ştefăneşti şi excelent de bine primit de către fermieri. „Am fost în caravană cu acest utilaj, cu demonstraţii la fermieri acasă. Îl lăsăm câte 2-3 zile la fiecare fermier, dacă nu cumpără anul acesta, sigur mă caută anul viitor şi cumpără utilajul. Dacă lăsăm utilajul în probe, fermierul se convinge de calitatea acestuia. Este un combinator complex care execută patru lucrări la o singură trecere. Practic, intră în mirişite imediat după recoltat şi după el se poate semăna fără probleme”, explică Petrică Soare.

Petrică Soare: „În centrul nostru de reparaţii servisăm cam toate brandurile; nu există tractor care să nu poată fi reparat. Avem 50 de angajaţi, un compartiment de marketing destul de tânăr şi bun şi mai ales avem un sector de reparaţii cu oameni foarte bine pregătiţi. Chiar avem un maistru de 50 de ani în câmpul muncii”.

Marius Mitra: „Mulţi fermieri au văzut că este mult mai avantajos să cumperi în condiţiile financiare din campania noastră decât să lucrezi cu un utilaj vechi şi uzat. Practic, în perioada de finanţare de 4 ani, diferenţa de recoltă obţinută permite achitarea ratelor, iar la finalul perioadei de împrumut utilajul este proprietatea fermierului”.

PLANURILE SOLA PENTRU ANUL 2018
Anul acesta a fost unul bun pentru Sola, în general, pe pieţele din România, Republica Moldova şi Ungaria, administrate de Marius Mitra. „Cifra de afaceri se apropie de 1,5 milioane de euro, o cifră bună pentru al doilea an în care suntem independenţi pe piaţa din România. Pentru anul viitor dorim să creştem vânzările şi să lansăm produse noi pe piaţă. De exemplu, în primăvară vom aduce şi vom lansa o campanie pentru semănătorile de prăşitoare, pe 6-8 rânduri, cu cofinanţare”, a anunţat Mitra.
În iarnă va continua prezentarea elementului (unităţii de semănat) prosem K de la Sola, iar fermierii vor putea să înveţe practic şi din experienţa celor care îl utilizează deja.
Anul viitor vor fi organizate demonstraţii împreună cu dealerii pentru promovarea semănătorii cu transmisie electrică. „Electra este un concept care prinde din ce în ce mai mult şi care este de viitor în acest domeniu. La semănătoarea cu transmisie electrică dispar clasicele angrenaje, roata de transmisie, lanţurile, cardanele etc. Deja avem astfel de semănători în teste şi ele lucrează cu succes. Cu aceste maşini se poate face un semănat cu rată variabilă, în funcţie de rezultatele cartografierii solului. Iar rezultatele unui astfel de sistem se văd în producţie în cele din urmă”, a declarat Marius Mitra.

 

Leave a Reply