Aşa cum scriam în ediţia precedentă, la mijlocul lunii trecute, la Secuieni – Neamţ, a avut loc cea de-a treia ediţie a întâlnirii profesionale ”Ziua sfeclei”. În câmpurile experimentale organizate în ferma Fastagri sub coordonarea inginerului Gheorghe Gheorghiu, cu o experienţă de peste 40 de ani în domeniu, a fost observată şi analizată evoluţia culturii în diferiţi parametri de tehnologie.

Au fost prezentate caracteristicile evidenţiate în câmp ale unor noi hibrizi de sfeclă de zahăr de la cinci firme producătoare: câte şase hibrizi de sfeclă de zahăr, în diferite variante şi subvariante tehnologice, şi pachetele tehnologice – fertilizare/protecţia plantelor. Le prezentăm oferta în ordine alfabetică.

KWS: genetică pentru peste 15 tone de zahăr/hectar
Reprezentantul companiei KWS Seminţe a subliniat că la Secuieni s-a prezentat numai o secvenţă din ceea ce firma pune la dispoziţia fermierilor, având o zonă proprie de cercetare, de creare de hibrizi, multiplicare şi comercializare. ”Este, însă, o secvenţă valoroasă. Genetica firmei KWS pune la dispoziţia fermierilor hibrizi de sfeclă de zahăr caracterizaţi prin germinaţie şi răsărire accelerate, cu dezvoltarea viguroasă a plantelor, cu rezistenţă sporită la boli şi cu plasticitate ridicată în condiţii de stres provocat de pesticide şi climatic. De asemenea, vorbim despre un aparat foliar cu indice fotosintetic maxim, asigurând producţii excelente de rădăcini cu conţinut ridicat de zahăr, acoperirea intervalului dintre rânduri fiind accelerată. Rădăcina conică este fără ramificaţii, cu minim pământ aderent, având un amplasament mediu al coletului faţă de sol – cantităţi optime recoltării mecanizate. Genetica expusă prezintă o calitate tehnologică excelentă, exprimată prin puritate înaltă a sucului normal şi melasiere scăzută, simbioza acestor factori ducând la o producţie de peste 15 tone de zahăr alb la hectar, menţiona Grigore Tulgara, country manager Divizia Sfeclă de Zahăr, KWS Seminţe. Asemenea hibrizi sunt Legenda, Marenka, Clementina, Chiara, Jasmina, Vandana, Steffka etc. În condiţiile concrete de câmp de la Secuieni, cu un tratament – două împotriva bolilor foliare, spre a nu avea probleme nici la început de vegetaţie şi nici la final, către recoltare, specialistul KWS estima un randament sintetic la hectar de minim 10 tone de zahăr alb.

Maribo a adus în România noi hibrizi performanţi
Este foarte important să fie văzute în câmp toate propunerile de seminţe, aşa după cum foarte concludent va fi, la fabrica de zahăr, fiecare rezultat în parte – producţie, respectiv digestie. Aceasta este premisa de la care a pornit prezentarea noutăţilor companiei Maribo. ”În fiecare an venim cu hibrizi noi. Aici, avem trei hibrizi în comercial, respectiv Ilias, Marino şi Varios, comercializat prin Agrana România. Hibridul Ilias este robust, ales în toată România şi în Republica Moldova. Are o triplă toleranţă, prezintă o deosebită plasticitate şi, indiferent de condiţiile meteorologice, asigură o producţie stabilă. Alţi doi hibrizi, Stratego şi Belgado, sunt de genetică nouă, anul acesta, în primăvară omologaţi în Republica Moldova şi acum i-am adus şi în această parte a României, fiindcă sunt condiţii relativ asemănătoare. În Republica Moldova, acolo unde orice nou hibrid trebuie să stea trei ani în testare, aceşti hibrizi au depăşit toţi martorii din al doilea an de testare. Aşadar, au trecut testul omologării cu un an mai devreme. Un alt hibrid, Heston, este deja o vedetă introdusă în primul an de comercial în zona Oradea, fiindcă a fost foarte solicitat în partea de vest a Europei, fiind un hibrid cu dublă toleranţă”, menţiona Carmen Badea, reprezentant Maribo România şi Republica Moldova.

Conţinut de zahăr peste randamentul obişnuit 
Compania SESVanderHave mizează pe seminţe cu un conţinut de zahăr ridicat, peste randamentul obişnuit al rădăcinii, cu un coeficient ridicat al purităţii sucului şi cu o toleranţă ridicată la Cercosporioza sfeclei şi la stresul abiotic. Între hibrizii puşi la dispoziţia fermierilor se numără Amulet, Magistral, Tatry şi Ferret. Compania este specializată pe producerea de sămânţă de sfeclă de zahăr şi este condusă de o familie franceză. La începutul lunii septembrie 2017 a inaugurat în localitatea Tienen – Belgia, un nou Centru de Cercetare şi Dezvoltare a Sfeclei de Zahăr, în valoare de 20 milioane de euro. Cu peste 13 mii mp de sere şi cu o suprafaţă de aproximativ 2 mii mp de laboratoare, este unul dintre cele mai moderne centre din industria zahărului. ”Dintre varietăţile de sfeclă de zahăr recente, verificate în producţie în anul 2016, se numără Magistral, Sioux – cu pretabilitate pentru recoltare medie spre târzie, Tatry – asigură stabilitate a producţiei, Gorilla – rezistent la nematozi şi cu pretabilitate pentru recoltare medie spre târzie”, arată reprezentanţii companiei.

Damian – cel mai vândut hibrid al Strube în România
Cu şase dintre cei mai buni hibrizi ai săi, în testare la Secuieni a fost şi compania Strube, urmărind comportarea acestora în condiţiile pedoclimatice şi tehnologice locale. ”De vreo patru ani, în România, la sfecla de zahăr suntem lider de piaţă, iar cel mai vândut hibrid este Damian, dublu tolerant. Am mai prezentat aici hibrizii Markus, Matti – triplu tolerant, Vanghelis şi Zepellin – foarte stabili. Foarte nou şi încă necomercializat este hibridul Pintea, tot triplu tolerant, stabil şi cu un potenţial ridicat în producţie. Îi sunt naşul şi mă mândresc cu el, un detaliu care uneori face diferenţa fiind şi faptul că rădăcina este fără ramificaţii, cu minim pământ aderent, aspect important în momentul recoltării mecanizate. În general, toţi hibrizii noştri sunt în acord cu tehnologiile pe care fermierii le pot aplica, intensivă sau extensivă, iar acest lucru este deosebit de important”, menţiona Dănuţ Petru Simioniuc, reprezentant Strube România.

Hibrizii Syngenta: productivitate, toleranţă la boli, stabilitate 
Stabilitatea producţiei, toleranţa la bolile de frunză şi de rădăcină, pretabilitatea la cultură intensivă, flexibilitatea în alegerea momentului recoltării, acumularea de zahăr în rădăcini, puritatea sucului, randamentul mare de extracţie sunt doar câteva dintre aspectele de interes pentru fermieri la alegerea hibrizilor de sfeclă de zahăr, însuşiri urmărite şi de compania Syngenta. ”Unul dintre hibrizii cu cea mai mare toleranţă la Rizoctonia, prezent pe piaţa din România, care de altfel prezintă triplă toleranţă, este hibridul Asketa, cu un foarte bun conţinut de zahăr şi cu o bună capacitate de producţie. Hibridul Csardas prezintă beneficiul de a avea o vigoare puternică, dovedind o dezvoltare rapidă şi o reacţie foarte bună la fertilizare. Rivolta este hibridul care permite raţionalizarea aplicării produselor fungicide prin toleranţa sa la boli, în special pentru Cercosporioză. Kristof, SY Robustus, Monsun şi Hajdu sunt alţi hibrizi recomandaţi pentru România, datorită toleranţei lor la boli, capacităţii de a produce stabil recolte mari şi cu un conţinut de zahăr ridicat”, arată reprezentanţii Syngenta.
Fără îndoială, plusvaloarea din fermele în care se regăseşte cultura de sfeclă de zahăr se bazează mult pe observaţiile şi noutăţile genetice, precum cele prezentate la ferma Fastagri. Dar, la final, trebuie menţionat faptul că acestora li se adaugă în mod obligatoriu şi tehnologiile aplicate, care să urmărească realizarea unui preţ de cost optim şi, la acel cost, o producţie cât mai mare şi mai calitativă. Tocmai de aceea, la ”Ziua sfeclei” au fost prezenţi şi reprezentanţi ai majorităţii firmelor producătoare şi distribuitoare de produse pentru programele de fertilizare şi de protecţie a culturii.

GENETICA, FACTOR DETERMINANT ASUPRA PERFORMANŢELOR ÎN PRODUCŢIE
Despre sfecla de zahăr se spune că, deocamdată, este singura cultură la care se face contract şi se ştie câţi bani se încasează, precum şi termenele de plată. Astfel, fermierul poate, de exemplu, să accesze un credit, ştiind cum să îşi eşaloneze ratele. Datele şi sumele încasate se cunosc, preţul fiind prestabilit. De aici, interesul tot mai mare pentru această cultură, din anul 2017 lipsită şi de cotele europene de producţie.
Interes sporit au dovedit fermierii pentru noutăţile ştiinţifice prezentate ”pe viu”. Dintre toate aspectele importante care ar putea fi abordate, subliniem ceea ce şi unii dintre producătorii de sfeclă de zahăr remarcau: că genetica este baza de la care porneşte totul. ”Dacă ai genetică bună, cu o nutriţie corespunzătoare şi dacă faci tehnologie, cu siguranţă vei realiza performanţă în producţie. Toate firmele furnizoare de inputuri vin să ne facă viaţa mai uşoară, numai că trebuie ca noi, agronomii, să ştim să alegem potrivit. Iar asemenea momente în care vedem în câmp noutăţile sunt deosebit de importante”, sublinia Alexu Molodoi, care, în cadrul SC Almos Neamţ, are înfiinţată cultură de sfeclă de zahăr pe aproximativ 800 ha, cea mai mare suprafaţă cel puţin din zona Moldovei.

Leave a Reply