Deseori fermierii se intreabă de ce idiciul de grăsime este de 2-2.9%, ce să facem, și de ce așa?

Conform relatărilor d-lui S.Coșman, doctor habilitat în științe al Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară acești indictori sunt cauzați de o boală de origine nutrițională determinată de scăderea considerabilă a pH-ului din rumen (sub 6,0)
Această boală cel mai des apare în rezultatul consumului de rații care conțin în exces de glucide și amidon (cereale, sfeclă, melasă, masă verde de porumb ) care în rumen se descompun rapid în acid lactic. De asemenea sunt expuse acestei boli vacile care folosesc în exces furaje cu un pH scăzut (siloz cu pH sub 3,7- 3,8) sau furaje necalitative, cu mucegaiuri și mucozități.
Simptome
- Dacă vaca nu se interesează de un tain proaspăt distribuit de nutrețuri – poate fi un semn al acidozei rumenale, deci pofta de mâncare scăzută.
- Rumenul nu este plin, sau insufficient de plin.
- Procentul de grăsime în lapte este scăzut.
- Raportul grăsime: proteină în lapte este mai mic de 1.
Conținutul de grăsime în lapte un indicator important al sănătății rumenului utilizând următoarea formulă se poate de prognosticat nivelul aproximativ al indicelui pH în rumen.
4,44+(0,46* % de grăsime din lapte) = pH din rumen
Pildă: Dacă conținutul de grăsime în lapte este egal cu 2,9% atunci pH din rumen va fi egal cu 5,77. Dacă procentul de grăsime crește până la 3,5% atunci indicele pH în rumen va fi egal cu 6,05.
Nivelul optim al pH-ului în rumen este de 6,3-6,8.
PREVENIRE
Rația prea „umedă” duce la scăderea pH în rumen. Nutrețurile cu umiditatea mai mare de 70% se socot nutrețuri „lichide”. Folosind asemenea nutrețuri vacile elimină mai puțină salivă (principal substanță bufer care micșorează aciditatea în rumen, deoarece are un pH alcalin de 8,1-8,8) și se micșorează perioada de rumegare, ca rezultat aciditatea în rumen crește.
Din aceste motive suculența (umiditatea ) amestecului unic sau a rației în întregime este necesar de menținut în limetele 45-60%, în medie 50-55%.
Nu încălcați principiul „schimbărilor treptate” în rațiile taurinelor, pentru acomodarea deplină a microflorei rumenale la noile nutrețuri este nevoie de 12-14 zile.
Conținutul de amidon+ zahar nu mai mult de 28-30% din substanța uscată a rației.
Aciditatea în rumen mai depinde și de gradul de mărunțire furajelor voluminoase cât și a concentratelor. Pentru taurine grăunțele trebuie să fie marunțite în particule de dimensiuni medii (1,5-2,0 mm). Măcinarea fină a concentratelor duce la o micșorare a pH.
În sensul menținerii unui nivel optim al acidității în rumen cel mai bine corespund grăunțele aplatizate (turtite).
Acidoza rumenală poate duce la o deteriorare pe termen lung a florei rumenale.
Un test simplu de determinare a funcționării normale a rumenului este pH fecalelor care trebuie să fie la nivel de nu mai puțin de -7,8.
Tratament nutrițional
La începutul tratamentului este necesar ca animalele să primească fân de bună calitate netocat în cantități zilnice de minimum 2,0-3,0 kg/cap.
Nivelul de celuloză brută în rație (fibrozitatea rației) -18-22% din substanța uscată.
În cazuri grave vacii bolnave de întrodus un minim de 2-4 l de suc rumenal recoltat de la o vacă sănătoasă.
Bicarbonat de sodiu 120-200g/cap/zi întrodus în amestecul unic de furaje și nu în concentrate. Ca nutrețuri stabilizatoare a fermentației rumenale pot fi utilizate deșeurile uscate ale industriei spirtului , tăiețeii uscați de sfeclă, tărâțele de grâu.